Skip to main content

Website kiezen? Verschil tussen een WordPress template of maatwerk website

Website kiezen? Verschil tussen een WordPress template of maatwerk website

Wil je een WordPress website laten maken dan kan dat op verschillende manieren, maar ook met prijzen die sterk uiteenlopen van hoog naar laag. Hoe komt het dan dat deze prijzen zo variëren? Voor de gemiddelde gebruiker lijkt het er soms op dat er weinig verschil zit op de voorkant van een goedkope en dure website, maar de verschillen zijn er toch echt en zijn deze in praktijk ook goed te verklaren.

Template website

Een template website betekent letterlijk sjabloon website en is de vorm van een pagina vastgelegd. Templates zien er dan ook uit als bijna complete websites maar wil je natuurlijk je eigen teksten, kleuren en vormgeving gebruiken. De programmering in de code verschilt niet veel van een website op maat, althans dit is vaak net zo uitgebreid en professioneel. Echter kun je in een meegeleverd CMS zelf je eigen aanpassingen regelen zodat je je niet verplicht door alle code hoeft te worstelen.

Een veel gebruikt en bekend platform waar veel uitgebreide templates voor worden gemaakt is WordPress. Dit handige CMS biedt voor elke branche een oplossing. Zo kun je je eigen webwinkel opstarten of een job board website met vacatures opzetten. Er zijn hiervoor uitgebreide plug-ins te vinden zoals Woocommerce of WP Job Manager, of worden deze standaard geleverd bij de aanschaf van een template. Doordat templates aan meerdere personen worden verkocht is de prijs aanzienlijk lager dan een maatwerk website en verdient men via zogenaamde template marktplaatsen de vele ontwikkelingsuren terug.

wordpress template website imediastars hilversum

Maatwerk website

Vroeger ging het eigenlijk niet anders en liet je dan ook een website maken was dit al vaak maatwerk of gebruikte men eigen geschreven code als basis. Met de kennis van alleen HTML en CSS kwam je al een heel eind en hoefde je hiernaast alleen maar rekening te houden met een soort schermafmeting, namelijk die van een groot desktopscherm. Eenvoudig en betaalbaar programmeren en in een relatief korte tijd.

Tegenwoordig moet je met veel verschillende schermen rekening houden, namelijk die van smartphones, tablets, laptops en desktop. Hiernaast zijn de moderne websites ook veel uitgebreider qua ontwerp en bieden deze veel meer mogelijkheden en opties. Het programmeren van een moderne maatwerk website kost dan ook veel tijd en is het prijskaartje hierdoor veel hoger dan een website met een WordPress template.

Het grote voordeel van een maatwerk website is natuurlijk een uniek design zonder technische beperkingen, vrijwel alles is mogelijk. Als opdrachtgever bepaal je zelf wat de website kan en mag doen en zijn er geen onnodige functies aanwezig die je wel terug vindt in Wordpress installaties. Als de website eenmaal draait ben je ook niet verplicht aan het moeten blijven updaten van een template en bijbehorende plugins wat bij Wordpress wel het geval is.

maatwerk website imediastars hilversum

Welke website oplossing kies jij?

Welke website oplossing je kiest is natuurlijk sterk afhankelijk van je budget en wat de website allemaal moet kunnen. WordPress is ook niet alleen maar een blog om berichten te delen maar kun je hier echt hele uitgebreide websites mee maken met handige oplossingen zoals eerder beschreven. WordPress is dan ook een prima keuze en is het niet voor niets dat dit het meest gebruikte website platform ter wereld is.

Wanneer kies je dan voor een maatwerk website? Heb je veel specifieke eisen waaraan een website moet voldoen en heb je hier een ruim budget voor beschikbaar dan is maatwerk mogelijk de beste keuze. Een goede samenwerking tussen ontwikkelaar en klant is hierin wel essentieel. Het ontwikkeltraject van een maatwerk website kan best lang zijn, en maak je veel gebruik van elkaars tijd. Developers werken het liefst in hun eigen opgemaakte code, wil je toekomstige aanpassingen dan kent de ontwikkelaar die eerder aan je website heeft gewerkt deze dan ook het beste.

© 2024 iMediaStars. Alle Rechten Voorbehouden.