Skip to main content

Veel gestelde vragen applicaties

Op deze pagina vind je alle vragen die je hebt over applicaties. Staat je vraag er niet tussen neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden elke vraag meteen.

Wat is een App?

Apps, ook wel applicaties genoemd, zijn programma’s die je op smartphones en tablet kunt installeren . Er zijn talloze applicaties in omloop. De toepassingen zijn dan ook eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van tickets, spelletjes of een bedrijf opzoeken en vergelijken.

Welke App soorten zijn er?

In de regel zijn er 3 soorten apps en zijn dat als volgt:

Web-app

Een web-app is een website met een aparte mobiele weergave. Als een website mobiel responisve is dan toont deze op de telefoon alle belangrijke elementen van de site in een speciale weergave op mobiele devices. Middels een browser en een url kan je de web-app bezoeken.

Native app

Een native app bestaat uit applicatie software die via de App Store gedownload wordt en grotendeels ‘los’ wordt geinstalleerd op een smartphone of tablet. Middels een icoon op het scherm open je de app en kan je deze gebruiken.

Doordat benodigde bestanden al op je device staan heeft een native app een betere laadtijd en is in de regel ook stabieler dan andere soorten apps. Via deze applicatie kan je verschillende functionaliteiten gebruiken van je device zoals GPS, camera en audio. Er is voor deze soort niet altijd internet nodig en werkt deze ook offline met uitzondering van updates natuurlijk.

Hybride app

Een hybride app is een combinatie van een web- en native applicatie. Denk bijvoorbeeld aan een app waarbij je naast de vaste native functies een deel van een mobiele website toont en/of gebruik maakt van een CMS om de app te updaten. Een hybride app heeft net zoals zijn native zusje een icoon om de applicatie te benaderen en staat deze ook in verschillende app stores.

De ‘Business’ applicaties van iMediaStars zijn ook een goed voorbeeld van deze soort. Deze applicatie is gedeeltelijk offline beschikbaar, heeft deze dus vaste functies maar ook koppelingen met een bestaande website en Social Media websites.

Wat zijn de voordelen van een app?

De voordelen met een applicatie zijn dat deze makkelijk en snel bereikbaar is via een icoon op het scherm nadat deze gedownload is.

De beleving en interactie kunnen verder naast een goede website de perfecte aanvulling zijn met een app. Denk bijvoorbeeld aan een klikbaar tijdschrift op je tablet waar je hiernaast ook artikelen kan opslaan en terugvinden middels een profiel.

Laadtijden zijn aanzienlijk lager bij bijvoorbeeld de 9292 reisplanner app. Via GPS kan je snel en eenvoudig je reis plannen. Dit is bijna onmogelijk met een website.

Wat zijn de nadelen van een app?

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan een app. Om een app te kunnen gebruiken dien je deze altijd eerst te downloaden om gebruik te kunnen maken van de software. Informatie is dus niet zomaar vindbaar.

Ook zijn er voor bepaalde toepassingen ontelbare applicaties en ziet men soms door de bomen het bos niet meer.  Denk aan bijvoorbeeld een goede foto bewerker.

Verder zijn de ontwikkelingskosten voor een applicatie der mate hoog wat betekend dat je goed moet overwegen of het juist voordelen kan bieden en een aanvulling kan zijn op wat een website niet biedt. Hier helpen wij u van iMediaStars graag mee opweg.

Hoe vind je apps en download je deze?

Apps kan je vinden in een zogenaamde appstore, bijvoorbeeld Google Play of Apple App Store. Waar je je apps kan downloaden hangt af van je besturingssysteem en hiervoor heeft elke smartphone een eigen online app-winkel. In de stores vind je een zoekfunctie om de gewenste app te te zoeken en te downloaden.

Welke app stores zijn er allemaal?

De meeste apps worden gedownload in de Google Play Store en Apple App Store en volgt de Windows Phone Store als derde. Hiernaast vind je nog meer stores zoals Blackberry App World. Ook zijn er veel zogenaamde stores en websites die links plaatsen uit verschillende stores.
De Windows Phone Store voor Windows Phone heeft net zoals de Blackberry een kleiner aanbod aan applicaties. Zolang de verkoop minder is  blijven deze toch altijd het buitenbeentje.

Is er verschil tussen de appstores?

Er is zeker een verschil tussen de appstores en wil je dan ook per se apps van Apple of Google Play uitproberen dan zal je ook je  smartphone hier op moeten aanpassen.

Voor het uitbrengen en lanceren van een app gelden er ook verschillende regels en gaat dit nauw samen met de kwaliteit van apps die aangeboden worden.

In Google Play zijn eisen soepeler dan bij Apple en gaat je applicatie dan ook bij Apple door een ware keuring. Hierdoor zegt Apple de kwaliteit te waarborgen en alleen zogenaamde ‘unieke’ applicaties een kans te geven. In Google zijn de eisen minder hoog en vind je er naast kwalitatieve ook minder kwalitatieve apps.

In welke app store kan ik het best mijn app lanceren?

Waar je je applicatie gaat lanceren hangt af van een aantal zaken. Een van deze zaken is het soort zoals een game of een applicatie met veel informatie, maar ook waar en voor wie is de app toegankelijk zijn belangrijke vragen. Bedien je de Nederlandse markt of wil je internationaal gebruikers bedienen?

App ontwikkeling kan verder een kostbare ontwikkeling zijn die voor elke store een andere techniek vereist. Per platform, dus Android of iOS, is verschillende software nodig en zijn er verschillende programmeer technieken. Ook bestaat er cross platform software om meerdere systemen tegelijk in te ontwikkelen. De uiteindelijke applicatie bestanden die je in de store aanbiedt zijn ook verschillend en moeten voor elke store anders opgezet worden. Voor Google Play is bijvoorbeeld een APK file nodig.

Wat kost het om een app te maken?

De kosten voor app design en ontwikkeling zijn erg verschillend. Afhankelijk van de keuze uit maatwerk of onze ‘Business’ applicaties kunnen wij een prijs bepalen. Echter zit er in de ontwikkeling van maatwerk oplossingen veel werk en tijd en is dit niet altijd even makkelijk in te schatten.

App prijzen lopen in deze branche dan ook erg uiteen per ontwikkelaar. Dit komt vooral omdat een urenschatting van alle functies anders ingeschat kunnen worden door verschillende uitwerkingen en ervaringen. Hiernaast kunnen na het in kaart brengen van alle wensen aanpassingen in een app design in de ontwikkeling extra kosten mee brengen waardoor prijzen ook nog eens kunnen oplopen.

Wilt u meer informatie over onze app design prijzen neem dan contact met ons op!

Wat is het verschil tussen een maatwerk of ‘Business’ applicatie van iMediaStars?

Onze ‘Business’ applicaties zijn voorontwikkelde applicaties met allerlei handige functies en mogelijkheden. Het voordeel is dat wij iedereen voor een betaalbare prijs een oplossing kunnen bieden en is dit een goede oplossing voor het MKB maar ook ideaal voor festivals en evenementen zoals lezingen.

Een maatwerk oplossing, zoals het woord eigenlijk al zegt, is een op maat gemaakte applicatie waarin wij al uw wensen met onze vakkennis en programmeer techniek samenbrengen. Hieruit ontstaat een prototype welke geheel op maat voor u is gemaakt. Dit betekend ook dat vrijwel alles voor u aangepast kan worden in design en functionaliteit waaruit de uiteindelijke app ontstaat.

Hoe maak ik mijn app vindbaar in de appstores?

Heb je net een app laten ontwikkelen en is deze geplaatst in de store dan is een app niet gelijk makkelijk te vinden. Dit komt omdatdeze eerst een plek moet krijgen tussen alle andere apps.

Er zijn dan een aantal zaken welke belangrijk zijn om een goede positie te krijgen in de rankschikking van alle applicaties in het overzicht van de stores.

Door de juiste zaken te optimaliseren, ook wel App Store Optimalisatie genoemd, kan dit een flink aantal plekken in de ranking schelen.

Wil je hier meer over weten lees dan het artikel over App Store Optimization

Hoeveel Android apps zijn er eigenlijk?

Je kan het niet zo gek bedenken en zijn er wel een of meerdere apps bedacht voor elk uiteenlopend idee. Op moment van schrijven zijn er volgens de laatste berichten ruim 2 miljoen applicaties in omloop voor Android. (bron: Statisca)

Wat is een APK bestand?

Een APK bestand, Android application Package, is net zoiets als een .exe bestand op een PC oftewel een uitvoerbaar installatiebestand met data. APK bestanden zijn speciaal geschreven voor Android devices maar kan je met zo’n bestand buiten Google Play om ook apps installeren. In de Google Play Store gaat het installatie proces in de store via een zogenaamde ingebouwde installer vanzelf. Deze installer kan je ook los downloaden in Google Play en hiermee dus ook APK bestanden installeren.

Pas op: APK files installeren buiten de store is geheel op eigen risico en doe dit alleen als je er bekend mee bent en zeker weet dat het bestand veilig is.

Voorkom in-app aankopen!

Een smartphone kan je verliezen, uitlenen of laten gebruiken door je kinderen. Hierdoor is de kans dat aankopen ongewenst via apps gedaan wordt groter. Stel dit dan ook in op je smartphone. Vooral bij spelletjes die draaien op aankopen van extra opties is het gemakkelijk om via een paar drukken op de knop allerlei items aan te schaffen. Niet iedereen is hier even blij mee en zijn velen u al ongewenst voorgegaan.

Pas op voor copy- en frauduleuze apps!

Omdat er ook applicaties zijn die een copy zijn van een bestaande app, wat wel eens voorkomt, is het altijd verstandig vanuit een bekende store te downloaden. Toch komen sommige apps gewoon door een keuring terwijl deze niet online mogen komen te staan. Dit gebeurt wel eens met een exacte copy van een app en denkt met het origineel te hebben gedownload.
Kijk daarom altijd goed welke developer de applicatie heeft gemaakt. Een officiële app wordt meestal door het bedrijf zelf uitgegeven via een eigen developer account. Vergelijk dit met de andere uitgegeven applicaties van deze developer. Mocht je toch twijfelen zoek dan op internet of je informatie van dit bedrijf kan vinden.

In de store kan je verder een hoop informatie vinden over de betreffende app. Je kan de reviews bekijken en het aantal downloads om een goed beeld te krijgen of alles klopt. Aan de hand van reviews kan je verder ook zien waar klachten over zijn en vaak ook of de werking voldoet voor verschillende type smartphones.

Last but not least; kijk bij het installeren altijd naar de restricties die de app van jouw smartphone wilt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld de camera zijn omdat je foto’s kan uploaden in de app. Zijn er restricties die niet voorkomen in de app, zoals een zaklamp die toegang tot je Facebook en foto’s wilt, denk dan goed na of je de app installeert. Vaak gaat het hier om data die men wilt gebruiken voor marketing doeleinden, maar geef je door restricties goed te keuren hier wel zelf toestemming voor.

Zelf een app maken, hoe doe ik dit?

Als app ontwikkelaar ontwikkelen wij natuurlijk graag een complete applicatie voor jouw onderneming, maar wil je zelf aan de slag dan kan dit natuurlijk ook. De kennis die hiervoor vereist is natuurlijk belangrijk en afhankelijk van jouw wensen.

Er zijn gratis app platformen en is hiervoor weinig programmeer kennis vereist. Vaak zitten hier uiteindelijk wel verborgen kosten bij en zijn bepaalde oplossingen erg beperkt. Denk bijvoorbeeld aan verplichte reclame en geen tot weinig design opties. Ook voor het plaatsen van de app in de App Stores zal je vaak moeten betalen.

Ben je meer gevorderd en beheers je verschillende programmeertalen, dan zijn er gratis programma’s om bijvoorbeeld een android app te maken zoals Android Studio.

© 2023 iMediaStars. Alle Rechten Voorbehouden.

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo, ik ben Michael van iMediaStars. Kan ik je ergens mee van dienst zijn?