Skip to main content

.

Veel gestelde vragen applicaties

Op deze pagina vind je alle veel gestelde vragen over applicaties. Staat je vraag er niet tussen neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden al je vragen direct.

Wat is een app?

Apps, ook wel applicaties genoemd, zijn programma’s die je op smartphones en tablet kunt installeren . Er zijn talloze applicaties in omloop. De toepassingen zijn dan ook eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van tickets, spelletjes of een bedrijf opzoeken en vergelijken.

Welke app soorten zijn er?

In de regel zijn er 3 soorten apps en zijn dat als volgt:

Web-app

Een web-app, afgeleid van het Engelse woord “web application”, is een applicatie of programma dat toegankelijk is via een webbrowser. Het is een softwaretoepassing die is ontwikkeld met behulp van we technologieën zoals HTML, CSS en JavaScript. Een web-app wordt gehost op een webserver. Gebruikers kunnen een web-app benaderen door simpelweg de URL in te voeren in hun browser. Hiervoor hoeven ze niets te downloaden of te installeren op hun apparaat. Web-apps kunnen variëren van eenvoudige taken zoals het invullen van formulieren tot complexe interactieve applicaties zoals online winkels en projectmanagementtools.

Native app

Een native app bestaat uit applicatie software die via de App Store gedownload wordt en grotendeels ‘los’ wordt geïnstalleerd op een smartphone of tablet. Middels een icoon op het scherm open je de app en kun je deze gebruiken.

Doordat benodigde bestanden al op je device staan heeft een native app een betere laadtijd en is in de regel ook stabieler dan andere soorten apps. Via deze applicatie kan je verschillende functionaliteiten gebruiken van je device zoals GPS, camera en audio. Er is voor deze soort niet altijd internet nodig en werkt deze ook offline met uitzondering van updates natuurlijk.

Hybride app

Een hybride app is een combinatie van een web- en native applicatie. Denk bijvoorbeeld aan een app waarbij je naast de vaste native functies een deel van een mobiele website toont en/of gebruik maakt van een CMS om de app te updaten. Een hybride app heeft net zoals zijn native zusje een icoon om de applicatie te benaderen en staat deze ook in verschillende app stores.

De ‘Business’ applicaties van iMediaStars zijn ook een goed voorbeeld van een hybride app. Deze applicatie is gedeeltelijk offline beschikbaar, heeft deze dus vaste functies maar ook koppelingen met een bestaande website en social media websites.

Wat zijn de voordelen van een app?

De voordelen met een applicatie zijn dat deze makkelijk en snel bereikbaar is via een icoon op het scherm nadat deze gedownload is.

De beleving en interactie kunnen verder naast een goede website de perfecte aanvulling zijn met een app. Denk bijvoorbeeld aan een klikbaar tijdschrift op je tablet waar je hiernaast ook artikelen kan opslaan en terugvinden middels een profiel.

Laadtijden zijn aanzienlijk lager bij bijvoorbeeld de 9292 reisplanner app. Via GPS kan je snel en eenvoudig je reis plannen. Dit is bijna onmogelijk met een website.

Wat zijn de nadelen van een app?

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan een app. Om een app te kunnen gebruiken dien je deze altijd eerst te downloaden om gebruik te kunnen maken van de software. Informatie is dus niet zomaar vindbaar.

Ook zijn er voor bepaalde toepassingen ontelbare applicaties en ziet men soms door de bomen het bos niet meer.  Denk aan bijvoorbeeld een goede foto bewerker.

Verder zijn de ontwikkelingskosten voor een applicatie der mate hoog. Dit betekent dat je goed moet overwegen of het juist voordelen kan bieden en een aanvulling kan zijn op wat een website niet biedt.

Hoe vind je apps en download je deze?

Apps kan je vinden in de appstore, bijvoorbeeld in Google Play of Apple App Store. Waar je een app kunt downloaden hangt af van je besturingssysteem. Hiervoor heeft elke smartphone een eigen online app-winkel. In de stores vind je een zoekfunctie om de gewenste app te te zoeken en te downloaden.

Welke app stores zijn er allemaal?

De meeste apps worden gedownload in de Google Play Store en Apple App Store. Hierna volgt de Microsoft App Store als derde belangrijke app platform. Verder vind je nog meer stores zoals bijvoorbeeld de Amazon app store voor Android en Kindle-apparaten.

Ook zijn er veel websites die links plaatsen uit verschillende stores. Wij raden echter aan apps altijd te downloaden via een officiële app store.

Is er verschil tussen de appstores?

Er is zeker een verschil tussen de appstores en wil je dan ook per se apps van Apple of Google Play uitproberen dan zal je ook je  smartphone hier op moeten aanpassen.

Voor het uitbrengen en lanceren van een app gelden er ook verschillende regels en gaat dit nauw samen met de kwaliteit van apps die aangeboden worden.

In Google Play zijn eisen soepeler dan bij Apple en gaat je applicatie dan ook bij Apple door een ware keuring. Hierdoor zegt Apple de kwaliteit te waarborgen en alleen zogenaamde ‘unieke’ applicaties een kans te geven. In Google zijn de eisen minder hoog en vind je er naast kwalitatieve ook minder kwalitatieve apps of apps met weinig functionaliteiten.

In welke app store kan ik het best mijn app lanceren?

Waar je je applicatie gaat lanceren hangt af van een aantal zaken. Een van deze zaken is het soort zoals een game of een applicatie met veel informatie, maar ook waar en voor wie is de app toegankelijk zijn belangrijke vragen. Bedien je de Nederlandse markt of wil je internationaal gebruikers bedienen?

App ontwikkeling kan verder een kostbare ontwikkeling zijn die voor elke store een andere techniek vereist. Per platform, dus Android of iOS, is verschillende software nodig en zijn er verschillende programmeer technieken. Ook bestaat er cross platform software om meerdere systemen tegelijk in te ontwikkelen.

De uiteindelijke applicatie bestanden die je in de store aanbiedt zijn ook verschillend en moeten voor elke store anders opgezet worden. Voor Google Play is bijvoorbeeld een APK of AAB (Android App Bundle) file nodig.

Wat kost het om een app te maken?

De kosten voor app design en ontwikkeling zijn erg verschillend. Afhankelijk van de keuze uit maatwerk of onze ‘Business’ applicaties kunnen wij een prijs bepalen. Echter zit er in de ontwikkeling van maatwerk oplossingen veel werk en tijd en zal dit eerst goed moeten worden ingeschat.

App prijzen lopen in deze branche dan ook erg uiteen per ontwikkelaar. Dit komt vooral omdat een urenschatting van alle functies anders ingeschat kunnen worden door verschillende uitwerkingen en ervaringen. Hiernaast kunnen na het in kaart brengen van alle wensen toch nog nog aanpassingen wenselijk zijn. Hierdoor brengt de uiteindelijke ontwikkeling extra kosten mee brengen waardoor prijzen ook nog eens kunnen oplopen.

Wil je meer informatie over onze app design prijzen neem dan contact met ons op!

Wat is het verschil tussen een maatwerk of ‘Business’ applicatie van iMediaStars?

Onze ‘Business’ applicaties zijn voorontwikkelde applicaties met allerlei handige functies en mogelijkheden. Elke app hoeft dus niet steeds op nieuw geprogrammeerd te worden. Het voordeel hiervan is, is dat wij iedereen voor een betaalbare prijs een oplossing kunnen bieden. Een goede oplossing voor het MKB maar ook ideaal voor festivals en evenementen.

Een maatwerk oplossing, zoals het woord eigenlijk al zegt, is een op maat gemaakte applicatie. Hierin brengen wij al je wensen met onze vakkennis en programmeer techniek samen. Vanuit hier ontstaat een prototype (ontwerp) wat geheel op maat gemaakt wordt. Dit betekent ook dat vrijwel alles nog aangepast kan worden. Dit kan zowel in het design als in de functionaliteiten. Vanuit een ontwerp kan een programmeur aan de slag en ontstaat de uiteindelijke app.

Hoe maak ik mijn app vindbaar in de appstores?

Heb je net een app laten bouwen en geplaatst in de App Store, dan is een app niet gelijk makkelijk te vinden. Dit komt omdat deze eerst een plek moet krijgen tussen alle andere apps.

Er zijn dan een aantal belangrijke zaken om een goede positie te krijgen in het app overzicht van de stores. Door de juiste zaken te optimaliseren, ook wel App Store Optimalisatie genoemd, kan dit een flink aantal plekken in ranking schelen.

Wil je hier meer over weten lees dan het artikel: App Store Optimalisatie: maak je app vindbaar

Hoeveel Android apps zijn er eigenlijk?

In februari 2023 zijn er ongeveer 87 duizend mobiele apps uitgebracht via de Google Play Store, een daling ten opzichte van de voorgaande maand. In mei 2019 zijn er 134,5 duizend nieuwe Android-apps uitgebracht via de Google Play Store.

Je kan het dan ook zo gek niet bedenken of zijn er wel een of meerdere apps bedacht voor elk uiteenlopend idee. Op moment van schrijven zijn er volgens de laatste berichten ruim 2,5 miljoen applicaties in omloop voor Android. (bron: Statista)

Wat is een APK bestand?

Een APK bestand, Android application Package, is net zoiets als een .exe bestand op een PC oftewel een uitvoerbaar installatiebestand met data. APK bestanden zijn speciaal geschreven voor Android devices. Echter, kun je met dit bestand buiten Google Play om ook apps installeren. In de Google Play Store gaat het installatie proces in de store via een zogenaamde ingebouwde installer vanzelf. Deze installer kan je ook los downloaden in Google Play en hiermee dus ook APK bestanden installeren.

Pas op: APK files installeren buiten de store is geheel op eigen risico en doe dit alleen als je er bekend mee bent en zeker weet dat het bestand veilig is.

Voorkom in-app aankopen!

Een smartphone kan je verliezen, uitlenen of laten gebruiken door je kinderen. Hierdoor is de kans dat aankopen ongewenst via apps gedaan wordt groter. Stel dit dan ook in op je smartphone. Vooral bij spelletjes die draaien op aankopen van extra opties is het gemakkelijk om via een paar drukken op de knop allerlei items aan te schaffen. Niet iedereen is hier even blij mee en zijn velen je al ongewenst voorgegaan.

Pas op voor copy- en frauduleuze apps!

Omdat er ook applicaties zijn die een copy zijn van een bestaande app, is het altijd verstandig vanuit een bekende store te downloaden. Toch komen sommige apps gewoon door een keuring terwijl deze niet online mogen komen te staan. Dit gebeurt wel eens met een exacte copy van een app en denkt met het origineel te hebben gedownload.

Kijk daarom altijd goed welke developer de applicatie heeft ontwikkelt. Een officiële app wordt meestal door het bedrijf zelf uitgegeven via een eigen developer account. Vergelijk dit met de andere uitgegeven applicaties van deze developer. Mocht je toch twijfelen zoek dan op internet of je informatie van dit bedrijf kan vinden.

In de store kan je verder een hoop informatie vinden over de betreffende app. Je kunt reviews bekijken en het aantal downloads om een goed beeld te krijgen of alles klopt. Aan de hand van reviews kan je ook zien waar klachten over gaan.  Hiermee herken je snel of de app geschikt is voor verschillende type smartphones en niet vol zit met programmeerfouten.

Kijk bij het installeren altijd naar de restricties die de app van jouw smartphone wilt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld de camera zijn omdat je foto’s kan uploaden in de app. Zijn er restricties die niet voorkomen in de app, zoals een zaklamp die toegang tot je contacten en foto’s wilt? Denk dan eerst goed na of je de app installeert. Vaak gaat het hier om data die men wilt gebruiken voor marketing doeleinden. Door restricties goed te keuren geef je hier echter wel zelf toestemming voor.

Zelf een app maken, hoe doe ik dit?

Als app ontwikkelaar ontwikkelen wij natuurlijk graag een complete applicatie voor jouw onderneming. Wil je echter zelf aan de slag dan kan dit natuurlijk ook. De kennis die hiervoor vereist is natuurlijk belangrijk en geheel afhankelijk van jouw wensen.

Er zijn gratis app platformen en is hiervoor weinig programmeer kennis vereist. Vaak zitten hier uiteindelijk wel verborgen kosten bij en zijn bepaalde oplossingen erg beperkt. Denk bijvoorbeeld aan verplichte reclame en geen tot weinig design opties. Ook voor het plaatsen van de app in een van de App Stores zal je vaak moeten betalen.

Ben je meer gevorderd en beheers je verschillende programmeertalen? Dan zijn er gratis programma’s beschikbaar om bijvoorbeeld een Android app te maken zoals Android Studio.

© 2024 iMediaStars. Alle Rechten Voorbehouden.

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo en welkom op onze website! Ik ben Michael, jouw partner voor web- en app-projecten.

Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie? Laat het me gerust weten, ik help je graag verder! 💬