Skip to main content

De voordelen en nadelen van WordPress 2024

Wil jij jouw eigen website creëren? Of denk je eraan een WordPress website te laten maken? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de voordelen en nadelen van WordPress zijn.

WordPress is niet voor niets het meest gebruikte CMS ter wereld bij de ontwikkeling van websites. Het is namelijk een veelzijdig en gebruiksvriendelijk systeem. Toch zitten er naast de vele voordelen ook een aantal nadelen aan WordPress. Dit zetten we graag voor je op een rij zodat je zeker weet dat je een goede keuze maakt.

Voordelen van WordPress

  1. WordPress is eenvoudig in gebruik

    WordPress werd in 2003 gelanceerd en vooral bedoeld om blogberichten te plaatsen. Eenvoudige websites toegankelijk gemaakt voor elke gebruiker en ook nog eens helemaal open source. De gedachte hierachter was dat gebruikers zonder programmeerkennis een website konden maken en programmeurs code konden aanpassen en nieuwe mogelijkheden konden toevoegen. Dit resulteerde al snel in een groeiende community met ontzettend veel gebruikers.

    In de basis is deze gedachte achter WordPress nooit veranderd. Echter met de jaren is het systeem flink door ontwikkelt en verbeterd. Het gebruiksgemak van WordPress staat echter voorop en kun je nog steeds vrij eenvoudig teksten en afbeeldingen wijzigen via het CMS.

    Verdiep je je wat meer in WordPress en begrijp je de structuur van het CMS dan lukt het je waarschijnlijk ook al snel om meerdere elementen aan te passen zoals bv. het logo, menu en de vormgeving zoals kleuren en achtergrond(en). Hiernaast zijn er ontzettend veel handleidingen en filmpje te vinden op het internet die je hier verder mee kunnen helpen.

  2. Veelzijdig platform

    Ooit dus begonnen als eenvoudig blog-platform is WordPress ondertussen uitgegroeid tot een veelzijdig en uitgebreid CMS syteem. Naast het tonen van blogs en nieuwsberichten wordt WordPress voor veel meer verschillende oplossingen ingezet. Van een portfolio voor vakfotografen, uitgebreide webshops voor het verkopen van diensten of producten, evenementen websites met ticketverkoop, voor elke branche biedt WordPress een professionele oplossing. Alles is mogelijk.

    Ook zijn er talloze verschillende templates (ontwerpsjabloons) verkrijgbaar. Met een template kun je vanuit een vast basis ontwerp en extra elementen snel een fraai ontwerp creeren. Naast het gratis basis template van WordPress zijn er ook betaalde templates, zogenaamde premium themes. Deze zijn veelal te verkrijgen via speciale ‘marktplaces’ of direct via de website van de ontwikkelaar. Het voordeel van een groot aantal van deze premium themes is dat deze worden geleverd met extra uitbreidingen zoals bijvoorbeeld een ‘jobboard’ voor uitzendbureaus of uitgebreide evenementenkalender.

    Hiernaast kun je er voor kiezen om eerst te starten met een aantal basiselementen en je website stap voor stap uitbreiden met bijvoorbeeld een webshop.

  3. Toegankelijk en open source

    Het WordPress systeem is compleet open source. Dit betekent dat iedereen code vrij kan inzien en beheren en ook zelf plug-ins kan ontwikkelen. Deze plug-ins kunnen beschikbaar worden gesteld in de WordPress Plugin Directory: https://developer.wordpress.org/plugins/wordpress-org. Jij als gebruiker kunt deze plug-ins (gratis) downloaden en gebruiken.

    Het voordeel hiervan is dat je hiermee de beschikking hebt over onbeperkte functionaliteiten en WordPress continue in ontwikkeling is. Hierdoor zijn er een groot aantal handige plug-ins beschikbaar om bepaalde zaken snel op te kunnen lossen. Zo zijn er duizenden developers en bedrijven die zich vooral bezig houden met het ontwikkelen van eenvoudige tot uitgebreide plug-ins compleet met statistieken software en beheertools. Vaak zal je voor de uitgebreidere plug-ins wel wat moeten betalen of worden deze geleverd met een uitgebreid template (premium theme).

  4. Goed vindbaar via de zoekmachine

    Een ander groot voordeel van WordPress is dat je website makkelijk vindbaar is te maken en snel wordt ge-indexeert door de (Google) zoekmachine. De zoekmachines snappen de opbouw van WordPress en indexeren pagina’s hierdoor snel en gemakkelijk. Is je website eenmaal online kun je met een aantal extra instellingen per pagina aangeven waar je op gevonden wilt worden en hoe dit wordt getoond in de browser. Dit kan bijvoorbeeld met de gratis basis plug-in van Yoast SEO. Erg handig en gemakkelijk om zo je eerste bezoekers te ontvangen via de zoekmachine.

  5. WordPress is betaalbaar

    Naast de vele technische voordelen is WordPress ook nog eens goed betaalbaar. Voor WordPress betaal je geen licentie kosten. Helaas ben je er met WordPress alleen nog niet. Naast een domeinnaam en betrouwbare hosting wil je natuurlijk zonder zorgen een complete website met je eigen logo en huisstijl en design. Je zult je ook moeten afvragen of je zelf wel veel tijd wilt investeren in het ontwikkelen van een complete website of in zee gaat met een website ontwikkelaar.

    Echter omdat WordPress eenvoudig is te installeren en eventueel aan te vullen is met een ‘premium theme’ en bepaalde plug-in oplossingen hoeft de complete basis van jouw nieuwe website niet vanaf scratch geprogrammeerd te worden. Dit scheelt natuurlijk ontzettend veel tijd en zijn kosten hierdoor laag.

    Bekijk onze webdesign prijzen voor de mogelijkheden

Lees onder de afbeelding meer over de voordelen en nadelen van WordPress

voordelen en nadelen wordpress

Nadelen WordPress: ga goed voorbereid van start

Naast de vele voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan WordPress. Nadelen die je kunt voorkomen door goed voorbereid van start te gaan. Lees hieronder snel verder en kom alles te weten over de nadelen van WordPress en hoe deze eenvoudig zijn te voorkomen.

  1. Vormgeving en design

    Kies je voor een goedkope WordPress oplossing ontkom je er niet aan om gebruik te maken van een basis template of ‘premium theme’. Uiteraard kun je de gehele vormgeving helemaal zelf bepalen, toch herken je al snel dat het om een WordPress website gaat. Regelmatig herkennen wij zelfs in een oogopslag welk template is gebruikt. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat je website er net zo uit ziet als collega bedrijven. Zorg er dan ook voor dat je goed voorbereid bent. Bekijk websites van collega’s en concurrenten en investeer tijd in het uitzoeken en uitwerken van het juiste design. Een website is jouw visitekaartje.

  2. Onderhoud en veiligheid

    WordPress heeft regelmatig onderhoud nodig en wil je natuurlijk ook een website die veilig draait zonder vreemde fouten of pagina’s die niet laden. Mede doordat WordPress ook nog eens open source is zul je ook op moeten passen met bepaalde plug-ins. Het kan voorkomen dat bepaalde plug-ins niet goed samenwerken met elkaar of  met bepaalde templates.

    Hiernaast wordt WordPress ook regelmatig geüpdatet. Problemen worden opgelost, de beveiliging wordt verbeterd en rollen er nieuwe functies uit. Naast het updaten, wat overigens vrij eenvoudig gaat, zul je wel op moeten passen dat plug-ins en template om kunnen gaan met de nieuwste updates. Zorg er dan ook voor dat je altijd eerst een gehele back-up maakt van de website.

    Zorg er dan ook voor dat je tijdig je website updatet. WordPress geeft altijd aan welke fouten en beveiligingslekken zijn opgelost in nieuwe updates. Kwaadwillende maken hier dan ook handig gebruik van. Vooral websites die niet goed zijn onderhouden en op oudere systeemversies draaien zijn regelmatig het slachtoffer van hackers.

  3. Templates en plug-ins

    Je zult je misschien afvragen waarom templates en plug-ins worden benoemd. Met een goede voorbereiding en wat vooronderzoek hoeft dit ook eigenlijk geen nadeel te zijn.

    Kies je echter voor een ‘premium theme’ zorg er dan in ieder geval voor dat je kiest voor een gerenommeerde ontwikkelaar die goed zorgt voor zijn templates. Wordt er regelmatig gezorgd voor nieuwe updates, zijn de reviews positief gaat men goed om met klachten.

    Hiernaast is de verleiding ook erg groot om snel te kiezen voor extra plug-ins. Wij van iMediaStars zien vaak websites met tientallen plug-ins waarvan een groot aantal niet en eens nodig zijn. Je kunt namelijk een aantal zaken ook anders oplossen. Het nadeel van een groot aantal plug-ins zorgt er voor dat je continue alles moet updaten. Sommige ontwikkelaars stoppen met support en vertraagt je website meer en meer door de opeenstapeling van steeds maar meer onnodige plug-ins.

Conclusie

WordPress is sinds de oprichting in 2003 ontzettend gegroeid tot een volwaardig en volwassen website platform in 2024. Naast de voordelen en nadelen van WordPress is dit een ontzettend gebruiksvriendelijk platform en heeft het zijn waarde voor veel bedrijven bewezen.

Hiernaast kun je de nadelen en problemen die kunnen ontstaan eenvoudig voorkomen door je goed voor te bereiden. Doe waar jij als ondernemer goed in bent en ga eerst in gesprek met een betrouwbare webdesigner. Hiernaast nemen wij graag je zorgen weg en bieden wij je na de oplevering van een website vrijblijvend een onderhoudscontract aan. Zo zorgen wij voor back-ups en updates van je website. Gaat er toch iets mis dan lossen wij dit ook gelijk voor je op.

Wil je meer weten over onze WordPress diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op. iMediaStars ontwikkelt niet alleen websites maar kun je bij ons ook terecht voor alles wat met WordPress te maken heeft.

© 2024 iMediaStars. Alle Rechten Voorbehouden.