Skip to main content

Wat is WooCommerce? En wat kun je er allemaal mee?

Als je een webwinkel hebt, heb je vast al eens van WooCommerce gehoord. Maar wat is het nu precies? WooCommerce is een open-source e-commerce platform ontwikkelt voor WordPress. Om de plugin van WooCommerce te installeren heb je dus een WordPress website nodig. Via het dashboard van WordPress kun je WooCommerce installeren, en is dit ook nog eens gratis. Door de eenvoudige bediening van WordPress en tal van online hulpvideo’s tover je een website in een handomdraai om in een complete online webwinkel.

Direct WooCommerce installeren? Kijk dan hier: https://woocommerce.com/

Wat kun je met Woocommerce?

Met WooCommerce kun je via je website goederen en online diensten verkopen. Hiernaast is er de optie om ook digitale bestanden aan te bieden zoals PDF bestanden. Verder biedt WooCommerce een uitgebreid menu om producten in te stellen en koppelingen te maken met een betalingsprovider voor het gebruik van iDeal, Paypal en credit cards. Bezoekers kunnen op deze manier producten inzien, filteren, informatie en reviews bekijken en uiteindelijk het product online aanschaffen.

Waarom WooCommerce de beste keuze is voor je webshop

Uiteraard is het een persoonlijke keuze om voor WooCommerce te kiezen. Heb je al een WordPress website of ben je hiermee bekend dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Echter zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld platformen als Shopify, Wix of Magento.

Het grote voordeel van WooCommerce is dat het niet alleen open-source is maar ook zeer gebruiksvriendelijk. Voor bijna elke wens is een bestaande oplossing of kunnen tal van ontwikkelaars een plugin op maat voor je ontwikkelen. Hiernaast is WordPress ook zeer SEO-vriendelijk waardoor je een webwinkel goed kunt laten ranken in de zoekmachine.

Bij Wix en Shopify werkt dit anders en zit je vast aan verschillende maandelijkse abonnementen om bepaalde toepassingen te kunnen gebruiken. Tevens ben je bij Wix gebonden aan het Wix framework en hosting. Wix en Shopify zijn dan wel makkelijk in gebruik voor beginners maar heb je beperkte controle over je webshop. Dit kan je dan ook flink in de weg staan als je wilt groeien en uitbreiden.

Wat zijn de kosten van WooCommerce?

WooCommerce is in de basis geheel gratis en kun je zonder extra uitbreidingen direct aan de slag. Voor bepaalde plug-ins worden kosten gerekend maar ben je niet verplicht om hier gebruik van te maken. Ook zijn er tal van gratis uitbreidingen te verkrijgen. Echter, wil je groeien, dan kan een bepaalde uitbreiding taken gemakkelijker maken of er juist voor zorgen dat bepaalde taken minder tijd kosten.

Handige gratis en betaalde uitbreidingen zijn direct verkrijgbaar via de officiële WooCommerce site. Zo kun je een webshop uitbreiden met bijvoorbeeld track & trace voor het verzenden van producten of koppelen aan Amazon of AliExpress als je je vooral bezig houdt met affiliate marketing.

Aangezien WooCommerce net als WordPress geheel open-source is kun je ook uitbreidingen vinden van andere ontwikkelaars. Kijk wel eerst goed naar de reviews van de ontwikkelaar en support opties.

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen:

  • WooCommerce kan alles, althans bijna alles. Er is een ruime keuze aan uitbreidingen beschikbaar of kun je jouw wensen vertalen naar een custom uitbreiding.
  • Ben je bekend met WordPress dan is het instellen van WooCommerce niet lastig. Ook zijn er ontzettend veel hulp videos te vinden via bv. YouTube of vind je veel antwoorden op vragen via online communities of websites.
  • Google indexeert WordPress websites ontzettend goed. Ook met WooCommerce kun je tot op product niveau pagina’s goed laten ranken in de zoekmachine.
  • WooCommerce is in de basis gratis en zijn er ook veel gratis uitbreidingen beschikbaar. De instapkosten zijn dus laag om goed van start te kunnen gaan.

Nadelen:

  • Het uitbreiden van je webshop met veel extra plugins kan je website vertragen. Hoe eenvoudig het ook kan zijn om overal een plugin voor te installeren, dit is niet altijd nodig.
  • Begin je net met WordPress dan raak je door alle mogelijke instellingen al snel kwijt waar bepaalde opties aanwezig zijn. Bij een volgende sessie ben je soms dan ook aardig wat tijd kwijt om eenvoudige zaken opnieuw aan te passen.
  • WordPress biedt volledig eigen beheer maar betekent dit ook dat je je eigen server moet onderhouden en alles regelmatig moet back-uppen en tijdig updaten. Iets wat helemaal fout kan gaan als je dit niet goed doet. In het ergste geval staat je website een tijdje offline en zal je dit ook moeten (laten) repareren.

Hoe installeer je WooCommerce?

Het installeren van WooCommerce is heel eenvoudig. Zoals gezegd is WooCommerce een plugin voor WordPress, dus je moet eerst WordPress installeren op je website. Vervolgens kun je in het ‘Plugins’ gedeelte van WordPress zoeken naar WooCommerce en deze installeren.

Na de installatie vraagt WooCommerce je om een aantal basisinstellingen in te stellen. Dit is vrij eenvoudig en kost maar een paar minuten werk. Als je dit gedaan hebt, is je webwinkel klaar om gebruikt te worden!

Conclusie: zelf aan de slag of uitbesteden?

Zoals je ziet kun je met WooCommerce alle kanten op. Heb je genoeg tijd en vind je het interessant dan kun je eventueel zelf aan de slag. Als onderneming wil je natuurlijk een goed werkende webshop met een professionele uitstraling en zonder zorgen online staan.

Wil je een WooCommerce webshop laten maken dan helpt iMediaStars je hier graag verder mee. Zo werken wij een volledige webshop voor je uit met een passend design. Ook stellen wij alles volledig voor je in en plaatsen wij graag een aantal testproducten. Hiernaast bieden wij verschillende hosting opties zodat je website veilig online staat.

Wat doet iMediaStars nog meer?

  • Koppelen van de webshop met een betalingsprovider (iDEAL).
  • Support AV en AVG.
  • Optimaliseren van de website zodat elke pagina snel laadt.
  • SEO optimalisatie voor een goede vindbaarheid
  • Onderhoud website (updates/backups) & server omgeving

© 2024 iMediaStars. Alle Rechten Voorbehouden.