Er zijn genoeg websites, boeken en filmpjes om je op weg te helpen om je eigen website beter vindbaar te maken in zoekmachines zoals Google en Bing. Toch krijgt iMediaStars vaak de vraag hoe je het voor elkaar krijgt om op de eerste pagina van een zoekmachine te staan.
Regelmatig krijgen wij ook te maken met websites van bedrijven die er gelikt en mooi uit zien maar moeilijk scoren op bepaalde zoekopdrachten in bijvoorbeeld Google. Het oog wilt ook wat en zijn hedendaagse templates voorzien van een lange landingspagina met allerlei informatie op een home pagina. Deze websites zien er prachtig uit, hebben mooie afbeeldingen en bijbehorende tekst maar mist het vaak een aantal extra pagina’s om het een en ander aan informatie kwijt te kunnen om juist te scoren.
Met de opmerking om juist een site uit te breiden en aandacht te geven aan een aantal gekozen zoekwoorden op aparte pagina’s, dit met relevante informatie en tekst is voor sommigen een moeilijke keus. Juist die template en dat makkelijke overzicht met weinig tekst gaf eerst de doorslag, maar overgaan op uitbreiding om beter gevonden te worden is voor sommigen een doorn in het oog.
Seo, oftwel Search Engine Optimization, is een vak apart maar een belangrijk onderdeel van iMediaStars. Niemand kent het volledige geheim van de smid, denk bijvoorbeeld aan het bedrijf Google, toch kunnen wij jou graag informeren en op weg helpen om ook beter gevonden te worden met de juiste zoekwoorden op jouw website in de verschillende zoekmachines.
Om beter gevonden te worden zijn er een aantal handige basis tips die wij graag met je delen om je met jouw website alvast op weg te helpen. Toch verklappen wij jou natuurlijk ook niet alles, maar ben je van harte welkom om meer informatie van ons te krijgen.
Let op: Dit artikel is flink verouderd. Ondertussen zijn ook de spelregels van Google om hoog te ranken flink veranderd. Wij zullen dan ook binnenkort een nieuw artikel aanbieden met nieuwe tips om je website beter vindbaar te maken.
Opbouw van de website
Heb je eenmaal een website of ben je van plan een site te lanceren zijn er altijd een aantal mogelijkheden om een site op te bouwen. De structuur, navigatie en content is het eerste waar je tegen aan kijkt als bezoeker. Je wilt natuurlijk je bezoekers voorzien van informatie en een dienst dus zorg dan ook dat je eigen site logisch is opgebouwd met een duidelijke en overzichtelijke navigatie.
Zorg voor duidelijke links en kies dan ook voor permanente geschreven links. Permanente links ofwel permalinks kan je bijvoorbeeld eenvoudig instellen in WordPress websites. Zo is iMediaStars bijvoorbeeld bezig voor het bedrijf Exalius om beter gevonden te worden op het zoekwoord Energielabel aanvragen en hebben we dan ook gekozen om dit in de link te verwerken.
19/01/2017 update: wij zijn al enige tijd gestopt met SEO diensten voor Exalius. Toch hebben wij het voor elkaar gekregen bovenstaande pagina te laten ranken op pagina 1 van Google met het omschreven zoekwoord. Deze pagina is op moment van schrijven wel gedaald maar hebben wij hier geen controle meer over!
Binnen je website kan je weer verder linken naar pagina’s binnen je site, ofwel intern linken. Denk bijvoorbeeld aan een tekst over een product met hierin een link naar je contact pagina om meer informatie op te vragen. Dit mag je vaak op je site herhalen maar zorg dat met al je links per pagina niet veel hoger komt dan 100 aanwezige links. Hierin tellen dan ook echt alle aanwezige links dus ook die van het menu en de footer.
Een ander voorbeeld van een interne link is bijvoorbeeld de link naar het artikel met Social Media Tips voor Bedrijven.
Content en afbeeldingen
Voorheen kon je websites voorzien van veel herhalingen van je gekozen zoekwoorden. Tegenwoordig zijn hier flink wat richtlijnen voor. Ook wil je je bezoekers en potentiële klanten natuurlijk voorzien van de juiste informatie met heldere tekst en afbeeldingen. Toch is het een kunst om in combinatie met afbeeldingen en tekst een overtuigend geheel neer te zetten waarin je en goed gevonden wordt maar ook de bezoekers vast houdt.
Kies je er dan ook voor om je homepage overzichtelijk te houden met weinig tekst zorg dan voor aanliggende pagina’s en laat deze scoren in zoekmachines. Bouw een pagina op met een ruime tekst met je gekozen zoekwoord en herhaal deze in de tekst. Zorg voor je juiste headings/kopregels en plaats afbeeldingen met de juiste titel en alt tekst. Ook is Google en bezoekers gek op filmpjes en kan je gemakkelijk op Youtube filmpjes plaatsen en deze weer op je website plaatsen. Maak hier dan ook gebruik van.
Social Media op je website
Zoekmachines zijn gek op de aanwezigheid van Social Media op je website. Google beheert naast natuurlijk Google Plus ook Youtube. Hiernaast zijn een Instagram of Pinterest account, Facebook en Twitter onmisbaar. Als bedrijf laat je jezelf natuurlijk zien maar zorg ook voor koppelingen op je website.
Een aantal Social Media buttons op je site zijn een must tegenwoordig en zie je deze ook veel. Maak hier dan ook gebruik van. Handig extraatje kan dan de Facebook teller zijn, een Twitter overzicht op je pagina met je laatste tweets en de like en share buttons van Facebook voor het deelgemak.
Tot slot
Dit is natuurlijk pas een klein begin van een goede gestructureerde website en zullen we in een volgend artikel meer ingaan op de techniek van SEO en nog meer uitleg geven om je website beter vindbaar te maken.
Heb je ondertussen toch vragen over je eigen website of over dit artikel, stel ze dan gerust. Wij helpen je graag op weg om ook jouw website beter vindbaar te maken!