Skip to main content

Je applicatie vindbaar maken via App Store Optimization

Je app vindbaar maken in de App Stores

Je App vindbaar maken via App Store Optimization is een proces en naast de ontwikkeling van een applicatie minstens zo belangrijk. Een mooie en goed werkende app is de eerste stap, maar met het grote aanbod in de Google Play Store en iTunes App Store wil je natuurlijk wel snel gevonden worden.

Net als een website die goed gevonden kan worden op bijvoorbeeld Google is het ook mogelijk gevonden te worden met je applicatie. Een hoge vindbaarheid verhoogt niet alleen de directe vindbaarheid en downloads maar zorgt ook voor een hogere attentiewaarde met mogelijk nieuwe gebruikers van de app. Het proces om je app vindbaar te maken in verschillende appstores wordt ook wel App Store Optimization genoemd en bestaat uit een aantal onderdelen.

Naam van de applicatie

Zorg voor de juiste naam van uw applicatie en controleer deze in de stores. Omdat er wereldwijd meer apps zijn met dezelfde woorden of namen die je misschien wilt gebruiken kan het maar zo zijn dat deze bezet zijn. Is de naam al gekozen kies dan voor een toevoeging. Denk bijvoorbeeld aan bar of cafe achter de naam van een horeca app of de toevoeging van ‘hair’ of kapsalon bij een eigen kapper app.

Titel en beschrijving van de app

In de stores krijgt de app een titel en kiest men vaak voor alleen de naam van de app. Echter de mogelijkheid is er om hier juist te scoren. In Google Play en Apple App Store krijg je 30 tekens cadeau voor een pakkende titel. Hiernaast is er in de Apple App Store ook plek voor een subtitel. Zorg dus dat je naast je bedrijfsnaam een aantal relevante zoekwoorden gebruikt die verwijzen naar jouw bedrijf in zowel de titel als subtitel.

Stel je hebt een kappers app met de naam ‘The Lounge’ dan kan je de volgende (sub)titel kiezen:

  • Titel: The Lounge–Kapper & stylist
  • Subtitel: Trendy kapsalon Hilversum

Let wel op dat je titel moet opvallen en niet afgekeurd wordt door teveel marketing termen in de titel!

Zorg naast de titel voor een ruime beschrijving van de app met de juiste relevantie naar de titel. Heb je een horeca app zorg dan voor een aantal woorden die nauw verwant zijn aan deze branche en aansluiten bij de doelgroep. Benoem een eventuele spaarkaart en waarom men de app moet downloaden. Gebruik hier ook weer niet teveel marketingtermen.

Zoekwoorden

Er is naast alles ook een mogelijkheid tot het aangeven van losse zoekwoorden in de Apple App Store. Benut deze en gebruik zoveel mogelijk zoekwoorden die nauw verband hebben met het bedrijf maar ook met de inhoud van de app. Gebruik bij een horeca app bijvoorbeeld woorden als bier, grill, hapjes, drankjes, evenementen, kroeg etc. etc.

Screenshots

Het oog wilt ook wat, en zien gebruikers graag een preview van de app. Met de juiste screenshots geef je een sterke indruk van jouw applicatie in de stores. Combineer screenshots met de juiste functies. Bij verkeerde inhoud van screenshots die je niet terug vindt in de daadwerkelijke applicatie kan Apple de applicatie afkeuren!

Hiernaast is het ook verplicht een functie afbeelding toe te voegen in de Google Play Store. Deze afbeelding zie je bovenaan op de pagina waar je de app kan downloaden. Hiermee kan je juist opvallen dus denk goed na over een passende sterke afbeelding. Verder is het mogelijk ook een promo video te tonen via Youtube en zal de afspeel button in de functie afbeelding getoond worden.

Verschil van de stores

Er zitten wat kleine verschillen in de verschillende App Stores zoals bijvoorbeeld het gebruik van een subtitel en de zoekwoorden. Echter zijn de mogelijkheden om goed gevonden te worden in zowel Google Play als in Apple App Store beiden goed uit te voeren. Naast het uiterlijk zijn de mogelijkheden bij de aanmelding grotendeels hetzelfde, echter is Apple veel strenger met het accepteren en toevoegen van applicaties in hun store.

Hiernaast is Google Play sinds kort ook iets aangepast en ben je voor elke nieuwe applicatie verplicht een certificaat aan te maken. Met dit certificaat kan je restricties meegeven aan je doelgroep en aangeven of de app expliciete inhoud bevat voor jeugdige gebruikers,

Wimperextions Nederland stylisten app

Tot Slot

Ook kun je apps goed terug vinden in de zoekmachine en kan je via Google apart zoeken op applicaties. Zo zie je in het bovenste voorbeeld dat de inhoud op een bepaalde zoekopdracht in Google zeker meetelt. Loop je deze stappen dan ook door en maak je gebruik van de juiste naam, titel, beschrijving en zoekwoorden dan weet ik zeker dat jouw applicatie gevonden wordt in zowel de stores als in de zoekmachine van bijvoorbeeld Google.

Mocht je meer informatie willen om jou app vindbaar te maken via App Store Optimization neem dan gerust contact op.
iMediaStars helpt je graag op weg!

Contact

Leave a Reply

Aanmelden nieuwsbrief


© 2023 iMediaStars. Alle Rechten Voorbehouden.